Представяне на книгата „Кой контролира парите ни?“

Автор: Кузман Илиев
Редактор: Елена Можолич
Коректор: Стоянка Душева
Издателство ВАКОН

Живеем в сложен свят, а парите са най-сложната тема в икономиката. Но как функционират те, кой ги създава и кой печели от кризите? И защо международният банкер Майер Амшел Ротшилд казва: „Дайте ми контрола върху парите на една държава и не ме интересува кой създава законите й“?

Един от най-важните икономически уроци гласи, че работата на икономиста е да изследва не това, което се вижда, а това, което остава скрито. Тази книга е за ефектите от намесите в пазарните отношения, които остават скрити за невъоръженото око.

Написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през разнообразието на реалността, „Кой контролира парите ни?“ засяга живота на всеки от нас. Защо инфлацията прави войните по-вероятни; капитализмът ли е виновен за кризите; защо и как социалните мрежи налагат „мека“ цензура; пари или инвестиция е биткойн; как да оцелеем по време на икономическа криза; идва ли залезът на цивилизацията и има ли противоотрова? Това са само част от темите, върху които авторът хвърля нова светлина, помагайки за по-доброто разбиране на света на икономиката и политиката – вчера, днес и утре.

Отзиви:

Симеон Дянков, министър на финансите през 2009 – 2013 г.:

„Кузман Илиев е от новото ни поколение доказали се икономисти с добри познания за българската и световната икономика.“

Николай Герчев, доктор на икономическите науки:

„Кузман Илиев ни дава един достоен за подражание пример, а именно как стриктното придържане към икономическия анализ, особено в „австрийската“ традиция на Менгер, Мизес и Ротбард, води до уверено вникване в заобикалящата ни реалност.“

Димитър Чобанов, изследовател в УНСС:

„В настоящата книга Кузман Илиев използва умело опита си на журналист и анализатор. Като журналист той умее да улавя най-актуалните и същевременно фундаментални теми, свързани с икономиката и финансите. Като анализатор той не само разбира проблемите, но и предлага решения, които се различават от конвенционалните и значително ги превъзхождат.“

Книгата може да закупите ТУК

Предишна

Следваща