Пандемия, война и регулации – предизвикателства пред WEB3 и криптовалутите

Съвет по икономически и публични политики предлага на Вашето внимание доклад на тема: „Пандемия, война и регулации – предизвикателствата пред WEB3 и криптовалутите“.

В изследването е представен макроикономически поглед върху финансовия сектор и анализ на пазарните цикли, влияещи върху развитието на индустрията. Разглежда се крипто пазарът в шест отделни подкатегории – умни договори, решения за мащабиране, стабилни монети, DeFi, NFT и GameFi.

Според изследването българската крипто сфера продължава да се разраства през 2021 г., въпреки негативния пазарен цикъл. Макар и нов отрасъл в българската икономика, компаниите от сектора са разнообразни по своята дейност – от институцията за дигитални активи „Nexo” през борси, разработчици и продуктови фирми.

Особено внимание е обърнато на развиващия се NFT сектор в България, вътрешна информация за който разкрива Калоян Тошев, създател на най-успешния NFT проект с български корени. Незаменяеми токени, известни също като NFT, са дигитални активи, които ви позволяват да докажете собствеността си върху носител на стойност. В ексклузивно интервю Тошев споделя, че „ако криптовалутите са бъдещето на финансите, то тогава NFT-тата са бъдещето на всички дигитални активи. Като започнем от най-простото като дигитални картини и фотографии, до един ден всичко което има собственост като талон на колата, нотариален акт или касовата бележка в магазина“.

В доклада е поместено и интервю с Георги Манолов от отдел Бизнес Развитие в „Nexo“, който споделя как българска компания развива високотехнологични продукти за световния пазар, управлява над $4милиарда активи за над 5,000,000 потребители в 200+ юрисдикции в цял свят.

Автори на доклада са Михаил Кръстев, Божидар Балевски, Владимир Сиркаров, Кузман Илиев и Никола Филипов.

С пълния текст на доклада може да се запознаете тук: ДОКЛАД СИПП

Предишна

Следваща