Представяне на Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкуренто­способностна България

Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България представиха днес в пресклуба на БТА експертите от Съвета по икономически и публични политики. Стратегията представлява експертен документ, който предлага дългосрочна визия за икономическото развитие на страната.

Снимка: БГНЕС

Икономистите доц. д-р Петър Чобанов, Никола Филипов, Владимир Сиркаров, Михаил Кръстев, Кузман Илиев представиха предложения за реформи в сферата на публичните финанси и решения за подобряване на бизнес средата в България.

“Надяваме се бъдещото правителство, каквото и да е то, да има добро отношение към бизнес средата, да положи усилия да се справи с предизвикателствата и да осигури възможности за един ускорен икономически растеж”, заяви при представянето на стратегията доц. Петър Чобанов.

Снимка: БГНЕС

“Единственият възможен начин за излизане от кризата е освобождаване на ръцете на предприемача”, посочи финансистът Никола Филипов и допълни, че негативният икономически ефект от пандемията няма да се отрази само на един сектор или друг сектор, а ще бъде повсеместен.

Снимка: БГНЕС

“Мерките трябва да бъдат насочени към подпомагане на бизнеса и предприемачите, в това число и отпадане на данък дивидент”, отбеляза икономистът Кузман Илиев и допълни, че вече трябва да се мисли какво ще се случи след отпадането на мораториума върху плащания на кредити.

Снимка: БГНЕС

“Децентрализацията на финансовата система и постигането на все по-голяма самостоятелност на общините е единственият устойчив път към икономическо развитие”, настоя икономистът Михаил Кръстев. По думите му общините трябва да имат възможност и сами да определят размера на минималната работна заплата, за да се постигне по-добра и устойчива заетост.

Снимка: БГНЕС

“В условията на икономическа и социална криза трябва да се работи за въвеждане на законодателство по отношение на личния фалит”, заяви икономистът Владимир Сиркаров. Според него идеята е споменавана от много политически сили, но за да бъде съставена работеща нормативна рамка, е необходим сериозен правен и икономически анализ.

Снимка: БГНЕС

Експертите бяха единодушни, че с оглед на предстоящите много трудни месеци от огромно значение за бързото икономическо възстановяване и ускореното развитие на страната са следните основни направления: Подобряване на ефективността на публичната сфера, ниска данъчно-осигурителна тежест и гъвкавост на пазара на труда, подобряване условията и инфраструктурата за правене на бизнес, децентрализация: политическа и финансова, икономически мерси със социална насоченост.

С пълния текст на Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България може да се запознаете тук: СТРАТЕГИЯ – PDF

Видео материали от събитието може да видите тук: YouTube СИПП

Следваща